If geeks love it, we’re on it

Howdy, Stranger!

You found the friendliest gaming & tech geeks around. Say hello!

Icrontic Expo 2014: The gaming & general geekery event you don't want to miss. Read about what's new this year and then buy tickets here.

my lord of the rings, battle for middle earth won't work

edited Jun 2011 in Gaming
I have installed the game onto my pc, but when i try to load(start) the game it doesnt work :confused:

EDITOR NOTE:

Here is a quick summary of possible solutions:

1) Update your video drivers to the latest version.
AMD
NVIDIA
INTEL

2) Try this:
This fix is VERY difficult, but it works 100%.
For those who are working on screens bigger than 1280 x 960:
MUST HAVE FOLDER OPTIONS SET TO SHOW HIDDEN FILES
Navigate:
C:>Users>[login name]>AppData>Roaming>My Battle for Middle-earth (1, 2 or expansion) files

Now make a new .txt doc named options and enter this into it:
AudioLOD = High
HasSeenLogoMovies = yes
IdealStaticGameLOD = High
Resolution = 1024 768
StaticGameLOD = High
TimesInGame = 5
and save as options.ini
Then delete the .txt document and keep the new .ini
3) If you have a pirate copy of the game, this is why it's not working. Buy Battle for Middle Earth on Amazon.


«1

Comments

  • NecropolisNecropolis Hawarden, Wales Icrontian
    edited Dec 2005
    Moved to the Gaming section as it is not an Emergency. :thumbsup:

    Welcome to the forums :D
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    A bit more information would be helpful, do you egt any error messages? What's the exact sequence of events when you try to start the game (ie: do you see the EAGames logo or whatever then it crashes back to the desktop, does the screen go black? etc..) What are your system specifications? (ie: what processor, graphics card do you have, how much memory do you have) this sort of information will help troubleshoot your problem a lot more effectively than 'it doesn't work'. As a starting point make sure you have the latest drivers for your system, and the latest version of DirectX, but other than that I can't offer any more specific advice without more information.
  • RiddickRiddick Malaysia
    edited Dec 2005
    try installing the latest video card drivers as well as directX version? that usually does the trick when i cant start my games ;)
  • edited Dec 2005
    Thank-you, when i start to load the game the first screen that says "lord of the rings" appears but then crashes to the desktop again and comes up with "game.dat has encountered a problem and needs to close?"
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    it could be your sound card driver or your video driver or your motherboard drivers at fault. Update all your drivers to the latest versions and see if that helps.
  • RWBRWB
    edited Dec 2005
    EA Game right? Do you have an ATi card? I swear I had that same issue with my ATi card with almost every EA game I had until I got an NVidia card.

    Just curious
  • edited Dec 2005
    Thanks i will try that :thumbsup:
  • edited Dec 2005
    How do i get a "NVidia card"??
  • EnverexEnverex Worcester, UK Icrontian
    edited Dec 2005
    Erm, nVidia are a company that make graphics cards (mainly the "GeForce" range). To get an "nVidia card" you er... buy an nVidia card, heh.
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    to find out what graphics card you have:

    right click on a blank section of your desktop.

    from the menu that appears select 'properties'

    in the box that appears there are 5 'tabs'. Themes, desktop etc... the last one is 'settings'. Click that.

    on the screen now you should have a picture of a monitor and under that, where it sats Display: it should give you some information about your display. For example mine says:

    "Default Monitor on Intel(r) GM graphics controller'

    post what yours says and we'll see what that gets us :)
  • edited Dec 2005
    ok mine says "LGstudioWorks/flatronLCD 570LS on NVIDIA Geforce 2 MX 100/200?
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    That's quite an old graphics card and I suspect, although I'd have to check, that it just plain won't run that game.

    edit: well I've had a look on the official site for the game and I can't find the system specs. I strongly suspect that your video card simply isn't capable of supporting a feature that this game requires, although I could be wrong. If you've updated all your drivers and still get the same error I'm 95% sure that's where the problem lies.
  • RWBRWB
    edited Dec 2005
    Yeah I doubt even if it is supported it would run well at all... just too old and slow for a game like Battle for Middle Earth which I would guess is pretty heavy on the system.
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Dec 2005
    Needs to be a 5200 or better! you can find 5200 for about 35 bucks here and there....

    Not to advertise but LOTR BFME is my main game I runa tournamernt site for the game. Feel free to ask community guys there as they may have had the same issues as you are having now! this section might help you..

    http://www.bttournaments.com/forum/forumdisplay.php?f=41
  • triliniumtrilinium Auckland, New Zealand!
    edited Dec 2005
    Yeah, the GPU is too old. I would suggest going out and buying a nVidia GeForce 5700 or higher, you can pick the 5700's up for around $80-100US... and if you want you could splurge (alot) on a 7800GTX
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    trilinium said:
    Yeah, the GPU is too old. I would suggest going out and buying a nVidia GeForce 5700 or higher, you can pick the 5700's up for around $80-100US... and if you want you could splurge (alot) on a 7800GTX
    Not really. I'm betting his current card is an AGP model and, as far as I know, you can't get 7800 series cards in AGP.
  • EnverexEnverex Worcester, UK Icrontian
    edited Dec 2005
    Worst case scenario is that card is actually a built in chip and he doesn't even have an AGP slot... that system sounds very old and he may have other issues as well as the graphics.

    What processor do you have and how much RAM?
  • edited Dec 2005
    deicist said:
    to find out what graphics card you have:

    right click on a blank section of your desktop.

    from the menu that appears select 'properties'

    in the box that appears there are 5 'tabs'. Themes, desktop etc... the last one is 'settings'. Click that.

    on the screen now you should have a picture of a monitor and under that, where it sats Display: it should give you some information about your display. For example mine says:

    "Default Monitor on Intel(r) GM graphics controller'

    post what yours says and we'll see what that gets us :)
    s3 graphics pro savage ddr
  • deicistdeicist Manchester, UK
    edited Dec 2005
    diana736 said:
    s3 graphics pro savage ddr
    Sorry, that won't run this game either.
  • edited Jan 2006
    Hi
    i have LOTR battle for middle earth but when i try to go online it trys top update patches or somethign and it wont download. Could somebody help me ?

    Thanks
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Jan 2006
    deereboy said:
    Hi
    i have LOTR battle for middle earth but when i try to go online it trys top update patches or somethign and it wont download. Could somebody help me ?

    Thanks

    Head over to www.Nvidia.com and go to the Nzone under downloads the new patches are listed there! you must have the newest patches to log online "patch1.02" patch 1.03 is riolling out by the end of next week!
  • edited Jan 2006
    Thank you for the patches i have downloaded the patches and installed them, now i have another problem, when i try to go online i have to register. When i register i use my acoount but it saids that my registration key is already in use. Now not that long ago i rebooted windows so the system was blank. I have reinstalled LOTR BFME but i cant get past the registry bit. This is causing me a lot of announce, as i paid for the game and im not allowed to go back online:mad:
    Has anybody got any advice?
    Josh
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Jan 2006
    THis is a normal error within BFME, EA's tracking system is a bit out of kilter.... check your PM I had EA give me something that might help you...
  • azyazy
    edited Feb 2006
    I am having the exact same problem as deereboy. I installed the game but my computer needed rebooting after. When i tried installing it again I couldnt get past the serial key part b/c they kept saying my cd key was already beig used >.<. Is there anything I could do sledgehammer or anyone else? BTW I'm new
  • edited Feb 2006
    Hi
    i have sorted out the problem, thanks to sledgehammer 70 pm him priviately and he might be able to help u.

    Josh
  • edited Feb 2006
    Hey Deereboy, can you share the wealth. I've been pissed off by EA for several months because the last patch they released caused this same issue for me.

    I really would like to know how to solve this problem. Can you send me a PM about it?

    Thanks.

    Doro
    deereboy said:
    Hi
    i have sorted out the problem, thanks to sledgehammer 70 pm him priviately and he might be able to help u.

    Josh
  • edited Feb 2006
    Hey Sledgehammer 70, can you share the wealth. I've been pissed off by EA for several months because the last patch they released caused this same issue for me.

    I really would like to know how to solve this problem. Can you send me a PM about it?

    Thanks.

    Doro
  • edited Oct 2006
    I previously had battle for middle earth 1 and 2 installed but recently had to format my PC, wen i now try to start either game an error message comes up saying
    " Please make sure you have directx 9.0 or higher installed. Also verify your video card makes minimum requirments, and that you do not have hardware acceleration disabled in display control panel."
    I installed directx 9.0 but the games still arent working im thinking formatting hasnt given me all the files need such as a video card any idea how i can fix this problem ?
  • edited Nov 2006
    I NEED HELP!!!!!!! I've been trying to register my game but it keeps on saying that my registration code has already been used. first off, what's that supposed to mean, and how do i fix it so i can get to playing the game online?
    forgive me for asking the same question but reading all the other replies was unhelpful because i don't know what PM means. I am desperate and angry, and would love any help you have to offer.
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Nov 2006
    Scalamunger said:
    I previously had battle for middle earth 1 and 2 installed but recently had to format my PC, wen i now try to start either game an error message comes up saying
    " Please make sure you have directx 9.0 or higher installed. Also verify your video card makes minimum requirments, and that you do not have hardware acceleration disabled in display control panel."
    I installed directx 9.0 but the games still arent working im thinking formatting hasnt given me all the files need such as a video card any idea how i can fix this problem ?
    You may have installed DX9 but is it the current DX9? also what Graphic drivers are you running if any?

    If you can provide your PC specs that could help to, as you might not have a graphics card that supports DX9
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Nov 2006
    moriaman said:
    I NEED HELP!!!!!!! I've been trying to register my game but it keeps on saying that my registration code has already been used. first off, what's that supposed to mean, and how do i fix it so i can get to playing the game online?
    forgive me for asking the same question but reading all the other replies was unhelpful because i don't know what PM means. I am desperate and angry, and would love any help you have to offer.
    Sounds like a common issue with the game recently. Open your game booklet and in the back it will have contact info for EA Games. give them a call or shoot them an e-mail.
  • edited Nov 2006
    hello when i used to play bfme but i uninstalled it now i want to reinstall it but when i try i keep getting an error message saying "a problem occured when trying to transfer the file 'E:\data\movies\210.vp6' from the media" how do i overcome this thanks
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Nov 2006
    Is the disk scratched? if so do you have more than one CD drive on your PC? if so try to install again using the other CD drive or trying cleaning the disk...
  • edited Dec 2006
    Can someone tell me if this can play bfme II

    hp pavilion mx70 on intel(R) 82810E Graphics Controller

    :thumbsup:
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Dec 2006
    I t will run, but on low graphics :(
  • edited Dec 2006
    Well im trying to play the game but it's not letting me go on it says error =[
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Dec 2006
    do you have the newest drivers? for your Video accelerator?
  • edited Feb 2007
    deicist said:
    Sorry, that won't run this game either.
    BFME 2 wont run on my computer either my specs are..

    CPU: AMD 1.2 Ghz
    RAM: 1 GB
    Graphics Card:Nvidia GeForce 6800GT
    Video Card Driver: 81.98
    DirectX: Latest

    When i start the game it just goes to the BFME 2 screen and crashes to the desktop. Any Ideas?:confused::confused:
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited Feb 2007
    first off welcome to Short-Media....

    Try updating the video drivers :)
  • edited Feb 2007
    computerguru said:
    BFME 2 wont run on my computer either my specs are..

    CPU: AMD 1.2 Ghz
    RAM: 1 GB
    Graphics Card:Nvidia GeForce 6800GT
    Video Card Driver: 81.98
    DirectX: Latest

    When i start the game it just goes to the BFME 2 screen and crashes to the desktop. Any Ideas?:confused::confused:
    Well I have just got my new CPU it runs at 2.00 Ghz i updated my Nvidia drivers and i would like to know if u have any other ideas!! THKS:confused:
  • edited Mar 2007
    :(WOW.... This Sucks, I got my new CPU and come to find out....... I motherboards doesnt support it's power...... So I am Back to 1.2 Ghz!! O Well!!
  • edited Mar 2007
    Sledgehammer70 said:
    first off welcome to Short-Media....

    Try updating the video drivers :)

    Ty you so much 4 ur help!! it worked like a charm!!
    :D:D
  • edited May 2007
    Hey guys, i have a serious problem with my game and its really starting to bug me

    First off sorry if im reviveing a dead topic, but i dont like makeing new threads when one exists for the same problem/topic as my own

    Second. i have RUN the game many many times before on this system. so i know the system "can" run the game fine, but im not sure what the problem its haveing is...

    Here we go, first off, i was trying to "hack" the game stat file to give a few of my units longer range, or more hp and command limt so i think this is where my problem started. but i still dont know why it wont work, since i uninstalled and reinstalled.

    What happens once ive reinstalled the game, i try to run it, it does the starting splash screen, then when its SUPOSED to start the game (ea intro video part) it crashes and says "Game.DAT had to close suddenly, anything you were working on might have been lost." something like that..
    PLEASE HELP

    :D thanks! :D



    heres my computers stats

    Plug and Play Monitor on RADEON 9600 SERIES
    Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz
    1.79 GHz, 512 MB of Ram
    XP Home, Sevice pack 2

    System Infromation
    (obtained from DxDiag)
    ------------------
    System Information
    ------------------
    Operating System: Windows XP Home Edition (5.1, Build 2600) Service Pack 2 (2600.xpsp_sp2_gdr.070227-2254)
    Language: English (Regional Setting: English)
    System Manufacturer: Dell Computer Corporation
    System Model: Dimension 4550
    BIOS: Default System BIOS
    Processor: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz
    Memory: 512MB RAM
    Page File: 309MB used, 937MB available
    Windows Dir: C:\WINDOWS
    DirectX Version: DirectX 9.0c (4.09.0000.0904)
    DX Setup Parameters: Not found
    DxDiag Version: 5.03.2600.2180 32bit Unicode
    ---------------
    Display Devices
    ---------------
    Card name: RADEON 9600 SERIES
    Manufacturer: ATI Technologies Inc.
    Chip type: ATI RADEON 9600 Series AGP (0x4150)
    DAC type: Internal DAC(400MHz)
    Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_4150&SUBSYS_7C201545&REV_00
    Display Memory: 256.0 MB
    Current Mode: 1024 x 768 (32 bit) (60Hz)
    Monitor: Plug and Play Monitor
    Monitor Max Res: 1600,1200
    Driver Name: ati2dvag.dll
    Driver Version: 6.14.0010.6587 (English)
    DDI Version: 9 (or higher)
    Driver Attributes: Final Retail
    Driver Date/Size: 12/11/2005 21:41:03, 252928 bytes
  • edited May 2007
    Now its some diffrent problem... :S
    im really getting mad at it now!

    Heres a link to the Picture of the problem i have

    www{DOT}
    skyviewpool{DOT}
    com{DOT}
    Error{DOT}
    JPG

    (sorry about the above, but it dont allow posting links on new accounts.
  • Sledgehammer70Sledgehammer70 California
    edited May 2007
    Be sure to uninstall the game and remove any of the EA folders in the Program files folder. Than re=install the game... see if that helps. or if you can install it in a new directory...
  • edited May 2007
    okay trying that right now
  • edited May 2007
    Thanks that fixed it, now to try applying my hacked file, and see about reapplying my saved files

    :D
    thanks a ton!

    (i wonder why it keep messing up in the same directory)
  • edited May 2007
    will an geforce mx 440 (64mb) card work with this game?
  • ThraxThrax Professional Shill, Pokémaster, Watch Slut Toronto, ON Icrontian
    edited May 2007
  • edited Nov 2007
    I am having a similar problem, I know this game wrks cause i played it before on this pc. Anyway, I like to make backups of my original games to protect them. (I guess i am a collector of sorts, I don't know). Anyway, when i run the game with the original cd it's works fine, but my backup copy always gets the game.dat error, why is that? All the other pc games I make backups for don't get and error like that, so did i burn it wrong or soemthing, or does this game got some kind of protection against using backups? (sorry if my grammar is bad)
«1
Sign In or Register to comment.